السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

كل سنه وانتم طيبين جميعا
ماهي الا ايام قلائل ونستقبل عيد الفطر المبارك اعاده الله علينا وعليكم وعلي المسلمين جميعا بالخير واليمن والبركات

دا ياجماعه ملف شامل لحلويات العيد بمختلف اشكالها وانواعها وكمان بالمقدار والكميه عشان محدش يتلخبط
وطبعا كل دا خاضع للزياده والنقصان حسب رغبتك طبعا



ملف حلويات العيد

محتويات الملف:

كحك العيد بالبيكنج بودر( بالكوب)
كحك العيد بالبيكنج بودر(بالكيلو )
كحك بالعجمية والملبن
كحك بالخميرة الفورية(بالكوب)
كحك العيد(بالخميرة بيرة )
كحك العيد بالزبادى
عجمية (1 )
عجمية (2)
غريبة(1)
غريبة(2)
بتيفور ناعم
البتيفور السريع
اصابع البتيفور
لانكشير
سابلية(بالكوب )
سابلية بالكيلو
بسكوت الفانيليا
بسكوت البرتقال
بسكوت اللوز
بسكوت عين الجمل
بسكوت البندق
بسكوت النشادر
بسكوت القرفة
بسكوت بالقرفة والمكسرات
بسكوت جوز الهند
بسكوت اليانسون
بسكويت لوز بالسميد
بسكويت السويسرول
العدلية
بسكويت بالعسل
بسكويت شكلمة اللوز
بسكويت بالزبيب
بسكويت بالكريمة
بسكويت النشادر
معمول بالجوز
معمول بالتمر


* أوزان بالمعلقة والكوب:

10 جرام ملح = معلقة شاى
5 جرام سكر = معلقة شاى
20 جرام سكر = معلقة حلو
20 جرام دقيق = معلقة حلو
37 جرام سكر = معلقة كبيرة
37 جرام دقيق = معلقة كبيرة
37 جرام زبدة = معلقة كبيرة
120 جرام دقيق = فنجان شاى او كوب ماء
150 جرام سكر بودرة = فنجان شاى او كوب ماء
200 جرام سكر سنترفيش= فنجان شاى او كوب ماء
225 جرام ارز= فنجان شاى او كوب ماء
80 جرام جوز هند مبشور= فنجان شاى او كوب ماء
150 جرام زبيب= فنجان شاى او كوب ماء
125 جرام بندق او فول سودانى= فنجان شاى او كوب ماء
200 جرام زبدة= فنجان شاى او كوب ماء
225 جرام سمن او زيت = فنجان شاى او كوب ماء
عند استعمال الملعقة تكون ممسوحة
عند استعمال الكوب او فنجان الشاى تكون مش مكبوسة وتكون مسطحة



ملحوظة بالنسبة للكحك

1-عشان الكعك يكون ناعم لا زم نبسه كويس قوى وماء العجن مايكونش كتير
لأن المياة الزائدة هى اللى بتنشفة و فية ناس كتير فاهمة العكس
ان كل ما تحطيله ماء يبقى ناعم وطرى و يستغربوا لما يحطوا ماء و يطلع ناشف.
2- ابقى حطى السمسم ابيض ورشية على وش الدقيق فلما تيجى
تصبى السمن المقدوح قوى حينزل على السمسم يحمصة.
3- لما تخلصى الكحك وتحطية فى الصاجات علشان يخمر
لما تلاقى الكحكة نشفت تعرفى انها خمرت .
4- ماتتقيديش بمقدار الدقيق اللى مكتوب لان نوعه بيختلف
من دقيق للتانى يعنى ممكن ماتستعمليش الكمية المكتوبة كلها
وممكن تحتاجى تضيفى دقيق تانى
5-بنستخدم لكل كيلو دقيق علية كوب ماء او كوب ونص ماء
لحد ماتلاقى العجينة طرية واتلمت .
6- لما تيجى تنقشى الكحك بالمنقاش وانتى بتنقشى ابقى اضغطى على النقش وارفعى
ايدك بالنقشة لفوق علشان السكر البودرة يبقى ثابت جوة النقشة
7- بنستخدم ملعقة خميرة فورية لكل 4 كوب سميد.


*طريقة استخدام الخميرة بيرة :
فى كوب اضع ملعقة صغيرة خميرة بيرة وقليل من السكر وادوبها بالملعقة الاول
ثم اضع كوب ماء دافىء .
***************
ملحوظة بالنسبة للغريبه

عجينة الغريبة لازم تاخد دعك جامد
كل ماتدعك كويس بتطرىوماتظهرش فيها التشققات بعد السوى
اذا ذاد السكر فى عجينة الغريبة بتنشف الغريبة علشان كدة بنقلل السكر شوية فى العجينة ولما بتخرج من الفرن وهى ساخنة بنرش عليها بسرعة بالمنخل.
************
ملحوظة بالنسبة للبتيفور

1- اذا كنتى عاوزة البتيفور ناعم قوى اعملية بصفار البيض فقط
2- فى عمل البتيفور لاتدهن الصينية بالسمن
3- لو أردنا عمل بيتي فور بالكاكاو نضيف للدقيق2 ملعقة كاكاو وننقص2 ملعقة دقيق منه

*****************************************
خامات التزوييق
شوكولاتة فارمسيل – جوزهند ناعم – جوزهند خشن – الوان صحية – شيكولاتة سايحة بيضاء – شيكولاتة سايحة غامقة – كرز مسكر – فواكة مسكرة – كور البونبون الفضى – قشور اللوز – مكسرات مفرية – قرنفل صحيح – فستق – ملبس ملون – صنوبر – مربى – حلوى الماء

* اولا: الكحك
كحك العيد بالبيكنج بودر(بالكوب)
***********************

المقادير‏:
- ‏ 3كوب دقيق مليان منخول‏ - كوب سمن سايح
- ‏ كوب الا ربع ماء او حليب دافىء
- 1‏ ملعقة صغيرة بيكنج بودر‏
- ذرة ملح
- نص‏ ملعقة صغيرة رائحة كعك
- ‏ملعقة كبيرة سمسم
الطريقة‏:
- ينخل الدقيق ويضاف إليه ذرة الملح والسمسم وريحة الكحك
والبيكنج بودر
- يقدح السمن ويضاف إلى الدقيق ويدعك جيدا حتى يختلط السمن
مع الدقيق تماماً.
- نضع الماء الدافئ او الحليب وتضاف إلى العجين
- و تعجن حتى تكور العجينة وتصبح صالحة للنقش
- تشكل كور صغيرة ونضغط عليها قليلا
- لتصبح دائرة صغيرة مرتفعة قليلا من الوسط وتنقش
- او توضع فى قالب المخصص لأشكال الكحك وتوضع
فى صوانى الخبز.
- ثم تخبز فى فرن متوسط الحرارة
- وتترك حتى تبرد تماما ويرش عليها السكر البودرة

كحك العيد بالبيكنج بودر(بالكيلو)
***********************
المقادير‏:
‏ كيلو دقيق‏ -2‏ كوب سمن
‏ كوب حليب - 2‏ ملعقة صغيرة بيكنج بودر‏
2‏ ملعقة صغيرة رائحة كعك‏
‏2 ملعقة كبيرة سمسم
ذرة ملح‏
للحشو‏:‏ عجمية او ملبن او مكسرات محمصة
الطريقة‏
‏ يخفق السمن بالمضرب حتي ينعم‏
‏ يضاف الحليب مع الاستمرار في الخفق حتي يتجانس الخليط‏.‏
نضع على الدقيق البيكنج بودر والملح ويرش فوقه السمسم ورائحة الكحك‏.‏
‏ يصب خليط الحليب بالتدريج فوق خليط الدقيق ويعجن المقدار
حتي نحصل علي عجينة يمكن تشكيلها ولا تلتصق باليد‏
‏‏ تقطع العجينة الي كرات متساوية
وتحشي بقطعة صغيرة من العجمية او الملبن‏(‏ بحجم البندقة الصغيرة‏)
‏ مع البندق او الجوز وتنقش بالمنقاش
‏يسخن الفرن ويرص الكعك في الصاجات مع مراعاة ترك مسافة بين كل واحدة
‏‏ يخبز الكحك في فرن متوسط الحرارة حتي يصير لونه ذهبي
يرفع من الفرن وبحرص يرفع من الصاجات ويترك حتي يبرد‏.‏
‏‏ ويرش بالسكر البودرة

كحك العيد بالعجمية

المقادير :::
- كيلو دقيق
– 1/2 كيلو سمن
- من كوب لكوب ونصف ماء دافىء للعجن
- قطعة خميرة بيرة فى حجم عين الجمل
- زرة ملح
– 2 معلقة ريحة كحك
- سمسم
– معلقة سكر
الطريقة:::
- ننخل الدقيق في طبق مخصص للعجن ..
- نعمل تجويف في المنتصف نضع به السمسم
- نقدح السمنه علي النار لغاية ما تتقدح كويس جدا
- نحطها علي السمسم ونقلب بملعقه خشب او بالمقصوصة
لماتبرد نفرك خليط الكعك بين الإيدين كويس قوي ..
حتي ينعم ويتشبع بالسمنه
- نخمر الخميره مع ملعقه صغيره سكر في شوية ماء دافئ
بعد أن تعلو وترتفع الخميره .. نعجن بيها الكحك .. ونغطيها لتخمر حوالي ساعه
- نشكل الكحك كور صغيره ونحشيها إما بالعجميه أوالملبن أوأي نوع مكسرات مفضل
- أو حتي بدون حشو وننقشها بالمنقاش أو القوالب الخاصه بالكحك..
- نخبزها ولما تبرد نرش عليها سكر بودره

العجمية(1)
المقادير ::
- كوب عسل نحل
- 1 ملعقه كبيره سمن
- 2 ملعقه كبيره سمسم
- 2 ملعقه كبيره دقيق
الطريقة:::
- نسخن السمن فى مقلاية ثم نضع الدقيق
- ويقلب لحد ما لونه يصفر نضيف له السمسم
- تقليبه وبعدين نرفع المقلاية بعيد عن النار وابدء
اضيف العسل واحدة واحدة مع التقليب المستمر وبسرعة
- ثم اضعه على النار مع التقليب لحد مايغلى وتتكون عجينة طرية
ماسكة نفسها
- ونضع ريحة الكحك و أي نوع مكسرات( بندق - جوز - فسدق )ونتركه يبرد
- ونعمل العجمية على هيئة كور فى حجم البندقة بقشرتها
- ونحتفظ بها لحين الحشو بها

العجمية (2)
المقادير ::
- نص كيلو عسل ابيض
- ملعقة كبيرة سمن
- 2 معلقة كبيرة دقيق
- ربع معلقة ريحة كحك
- 2 معلقة كبيرة سمسم
الطريقة:::
- نسخن السمن فى مقلاية ثم نضع الدقيق
- ويقلب لحد ما لونه يصفر نضيف له السمسم
- تقليبه وبعدين ا شيل المقلاية بعيد عن الناروابدء
اضيف العسل واحدة واحدة مع التقليب المستمر وبسرعة
- ثم اضعه على النار مع التقليب لحد مايغلى وتتكون عجينة طرية
ماسكة نفسها ونضع ريحة الكحك و أي نوع مكسرات
( بندق - جوز - فسدق )ونتركه يبرد
- ونعمل العجمية على هيئة كور فى حجم البندقة بقشرتها
- ونحتفظ بها لحين الحشو بها

كحك العيد بالخميرة الفورية
3 كوب دقيق مليان - كوب سمن سائح
3/4 كوب ماء او حليب دافىء
ملعقة سكر - ملعقة خميرة فورية
نص ملعقة ريحة كحك
زرة ملح
الطريقة
تتبع نفس طريقة الكحك بالبيكنج بودر

ملحوظة:
إذا كنتى عاوزة الكحك ناعم يبقى خلى مقدار السمنة 1 ونص كوب


كحك العيد بالزبادى

المقادير ::
- كيلو دقيق
- كوب سمن
- كوب زبادى
- باكو بيكنج بودر
- 2 معلقة ريحة كحك
- زرة ملح
- ماء للعجن
الطريقة::
- ينخل الدقيق ويضاف إليه ذرة الملح وريحة الكحك والبيكنج بودر
- يضاف السمن ويقلب مع الدقيق لحد ما يختفى
- نضرب الزبادى ويضاف الى الدقيق وااسمن
- ممكن نضيف ماء اذا لقيتى ان العجينة محتاجة لحد ما يكون عندك
عجينة طرية تشكل كور صغيرة ونضغط عليها قليلا
- لتصبح دائرة صغيرة مرتفعة قليلا من الوسط وتنقش
او توضع فى قالب المخصص لأشكال الكحك وتوضع فى صوانى الخبز.
- ثم تخبز فى فرن متوسط الحرارة
- وتترك حتى تبرد تماما ويرش عليها السكر البودرة

المعمول بالجوز



المقادير :::
- كيلو ونصف سميد - ثلاثة اكواب دقيق
- نصف كيلو سمن - كوب سكر
- نصف كوب من ماء الزهر
- نصف كوب من ماء الورد
- كوب ماء
- 2 معلقة كبيرة خميرة مذوبة في نصف كوب ماء دافىء
- ملعقة صغيرة محلب ناعم
- سكر ناعم للوش
- حشو الجوز
- نصف كيلو من الجوز
- كوب من السكر
- ربع كوب من ماء الورد
طريقة حشو الجوز::
- ينظف الجوز ويفرم فرما ناعما
- يضاف السكر الى الجوز ويخلط
- يضاف ماء الورد الى الجوز والسكر ويخلط
: الطريقة
- يوضع السميد في طبق كبير والسكر والمحلب ويخلط جيدا
- يضاف السمن الى خليط السميد ويفرك السمن والسميد بين الكفين حتى يخلط جيدا
- نضع ماء الورد وماء الزهر على خليط السميد ويخلط باطراف الاصابع بدون عجن
- يغطى الطبق ويترك جانبا مدة (6)ساعات
- تذوب الخميرة بالماء الدافىء وتترك مدة 20دقيقة
- يرش السميد بماء الخميرة وكوب الماء
- يفرك خليط السميد والماء بين الكفين مدة عشر دقائق ويترك
مدة ساعة بعد تغطيته
- يفرك الخليط باليدين حتى يصبح متماسكا
- تقطع عجينة المعمول حسب حجم القالب
- توضع كل قطعة عجين في بطن الايد الشمال وتحفر باصبع الايد اليمين بحيث
- نعمل تجويف داخل العجينة بالتساوي
- تحشى بملعقة صغيرة من خليط الجوز ثم ترد اطراف العجينة فوق الحشو بخفة
- توضع القطعة في قالب المعمول ويضغط عليها قليلا
- تضرب حافة القالب على حافة الترابيزة علشان تقع المعموله
من القالب نرصص وحدات المعمول في صينية وتترك مدة ساعة
- يحمى الفرن مدة ربع ساعة
- يخبز المعمول مدة عشر دقائق حتى يصبح لون المعمول ذهبيا
- بعد ان يبرد المعمول نرش السكر الناعم فوقه ويترك ليبرد

المعمول بالتمر

المقادير :::


- كيلو ونصف سميد - ثلاثة اكواب دقيق
- نصف كيلو سمن - كوب سكر
- نصف كوب من ماء الزهر
- نصف كوب من ماء الورد
- كوب ماء
- 2 معلقة كبيرة خميرة مذوبة في نصف كوب ماء دافىء
- ملعقة صغيرة من محلب ناعم
- سكر ناعم للوش
حشو التمر
- نصف كيلو من التمر بدون نوى
- اربع ملاعق طعام من السمن او الزبدة
- رشة محلب ناعم
طريقة حشو التمر
- يوضع اربع ملاعق كبيرة من الزبدة في وعاء على نار خفيفة
- يضاف التمر الى الزبدة ويقلب على نار خفيفة
حتى يصبح طريا متماسكا يسهل عجنه
- يرفع عن النار ويترك ليبرد
- يعجن التمر مع المحلب ويقطع الى قطع صغيرة
الطريقة :::
- يوضع السميد في وعاء كبير والسكر والمحلب ويخلط جيدا
- يضاف السمن الى خليط السميد ويفرك السمن والسميد بين الكفين حتى يخلط جيدا
- نضع ماء الورد وماء الزهر على خليط السميد ويخلط باطراف الاصابع بدون عجن
- يغطى الوعاء ويترك جانبا مدة (6)ساعات
- تذوب الخميرة بالماء الدافىءوتترك مدة 20دقيقة
- يرش السميد بماء الخميرة وكوب الماء
- يفرك خليط السميد والماء بين الكفين مدة عشر دقائق ويترك مدة ساعة بعد تغطيته
- يفرك الخليط باليدين حتى يصبح متماسكا تقطع عجينة المعمول حسب حجم القالب
- توضع كل قطعة عجين في بطن الايد الشمال وتحفر باصبع الايد اليمين بحيث
- نعمل تجويف داخل العجينة بالتساوي
- تحشى بملعقة صغيرة من خليط التمر ثم نلم اطراف العجينة فوق الحشو بخفة
- توضع القطعة في قالب المعمول ويضغط عليها قليلا
- تضرب حافة القالب على حافة الترابيزة علشان تقع المعمولة من القالب
- نرصص وحدات المعمول في صينية وتترك مدة ساعة
- يحمى الفرن مدة ربع ساعة
- يخبز المعمول مدة عشر دقائق حتى يصبح لون المعمول ذهبيا
- بعد ان يبرد المعمول يرش السكر الناعم فوقه ويترك ليبرد
يتبع.................